Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa
Rabarbar często występuje w parze z truskawką. Tutaj w formie lemoniady.
Potrzebujemy:
- 1,5-2 litrów wody
- pół kilograma łodygi rabarbaru pokrojonej w kostkę
- 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika (my stosujemy miód lub cukier z brzozy)
- Obrana skórka z jednej cytryny
- pół łyżeczki wanilii w proszku
- dwie szklanki soku z cytryny
- 3-4 szklanki pokrojonych truskawek
Przygotowanie:
Do rondla (powinien być ze stali, kwas szczawiowy z innym materiałem wejdzie w reakcję niekorzystną dla naszego organizmu) wlewamy wodę, wkładamy rabarbar, substancję słodzącą, większą część skórki z cytryny, wsypujemy wanilię, i całość gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, przykrywamy rondel na około 8 minut. Po tym czasie dodajemy połowę przygotowanych truskawek i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie miksturę ściągamy z gazu i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy będzie już chłodna, przelewamy ją do dużego dzbanka przez sito, na koniec wyciskając jeszcze nieco soku z owoców. Wrzucamy do napoju pozostałe truskawki i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Lemoniadę schładzamy. Podajemy w szklankach wypełnionych lodem i dekorujemy kawałkiem pozostałej skórki z cytryny.
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa