Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

25 maja, 2016

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Rabarbar często występuje w parze z truskawką. Tutaj w formie lemoniady.

Potrzebujemy:

  • 1,5-2 litrów wody
  • pół kilograma łodygi rabarbaru pokrojonej w kostkę
  • 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość zamiennika (my stosujemy miód lub cukier z brzozy)
  • Obrana skórka z jednej cytryny
  • pół łyżeczki wanilii w proszku
  • dwie szklanki soku z cytryny
  • 3-4 szklanki pokrojonych truskawek

Przygotowanie:

Do rondla (powinien być ze stali, kwas szczawiowy z innym materiałem wejdzie w reakcję niekorzystną dla naszego organizmu) wlewamy wodę, wkładamy rabarbar, substancję słodzącą, większą część skórki z cytryny, wsypujemy wanilię, i całość gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, przykrywamy rondel na około 8 minut. Po tym czasie dodajemy połowę przygotowanych truskawek i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie miksturę ściągamy z gazu i pozwalamy jej wystygnąć. Gdy będzie już chłodna, przelewamy ją do dużego dzbanka przez sito, na koniec wyciskając jeszcze nieco soku z owoców. Wrzucamy do napoju pozostałe truskawki i wlewamy wyciśnięty sok z cytryny. Lemoniadę schładzamy. Podajemy w szklankach wypełnionych lodem i dekorujemy kawałkiem pozostałej skórki z cytryny.

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Skomentuj
Paleontologia, skamieniałości …..Latarka – jak to jest zbudowane ?
prezentacja 1

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *