Tiramisu bezglutenowe ,bez cukru,bez krowiego mleka

08 czerwca, 2015

Nie używamy od dłuższego czasu zwykłego cukru,ale jak to dzieci mają one często ochotę przegryść jakieś słodkości. Stosujemy dużo zdrowsze zastepniki chodzby miód czy cukier z brzozy. Nie serwuje również mleka krowiego ponieważ osobiście uważam ,że jest ono dla cielaków a nie ludzi :). Wyrzuciłam też z jadłospisu gluten,dlaczego o tym może w innym poście.

Dziś zaproponuje wegańskie tiramisu,bez mleka,bez grama mąki pszennej, nie ma środków spulchniających czy drożdży, jest bez cukru, za to z orzechami, lnem, jajem oraz bardzo zdrowym, tłoczonym na zimno olejem kokosowym.

Składniki na kilka porcji w szklankach lub pucharkach.
Ciasto:
nerkowce lub migdały (200g)
len złocisty (30g) / lub jajko (2 szt.) dla niewegan
ksylitol lub miód lub syrop klonowy (do smaku, 3- 4 łyżki)
olej kokosowy extra vergine (2 łyżki)
Wegańskie mascarpone:
nerkowce lub migdały (200g)
wiórki kokosowe (20g)
woda: 120 – 200g lub według potrzeb (gęstość)
ksylitol, miód lub syrop klonowy do smaku
wanilia (kilka centymetrów laski)
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
w wersji dla dorosłych:
kawa (espresso)
karob (mączka świetojańska) lub kakao naturalne (surowe)
likier (dowolny)
w wersji dziecięcej:
karob (lub kakao surowe)
dowolny sok lub woda do nasączenia ciasta
Zmiksować len w młynku do kawy lub kupić już zmiksowany, nerkowce i migdały na ciasto możesz przepuścić przez maszynkę „do mięsa” lub zmielić w wyciskarce ślimakowej albo zwykłym mikserze. Migdały lub nerkowce na krem ” mascarpone” namoczyć w wodzie, najlepiej dzień wcześniej, odsączyć i zmiksowaćj na gładko dowolnym mikserem.
Do powstałej maki dodać substancję słodzącą, olej kokosowy ,jajka (moze byc bez) i uformować ciasto (jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody).

Uformować  prostokąt na papierze do pieczenia (wysokość ok 0,5 – 1 cm, wielkość dwadzieścia kilka centymetrów na kilkanaście) i upiec w piekarniku  (temperatura 150 stopni, termoobieg, u nas 25-30 minut). Uwaga, by nie spalić ciasta! Ja upiekłam tym razem z okragłej blaszcze.

1
W czasie pieczenia mozna zacząc robić krem ” mascarpone”.
Do naczynia miksującego włożyć nerkowce i wiórki kokosowe, wanilię (laskę) oraz ksylitol (używając płynnych słodzideł, dodać dopiero z wodą, w późniejszym etapie, podobnie zrobic z ekstraktem waniliowym). Miksujemy jeszcze kilka sekund,nastepnie  stopniowo dolewamy wodę i cytrynę i miksujemy na krem.
Ilość wody zależna jest od gęstości jaką chcesz osiągnąć (u mnie około 200g wody). Krem wegański mascarpone jest waniliowy, delikatnie kwaskowaty i słodki.
Upieczone ciasto kroimy na paski a la biszkopty, nasączamy wybranymi płynami (wersja dziecięca lub dla dorosłych), obtaczamy w karobie lub kakao, następnie wkładamy w szklanki ,przekładając ciasteczka kremem .Ostatnią warstwą wegańskiego tiramisu jest oczywiście krem, który można oprószyć przez sitko karobem lub kakao. Jeśli deser ma byc zjedzony od razu, trzeba pokroić ciastka drobniej, tak na jeden kęs (są kruche i lekko twarde i niełatwo je kroić w pucharku łyżką). Najlepiej smakują jednak następnego dnia, kiedy smaki się „przegryzą” a ciasteczka zmiękną pod wpływem wilgoci „mascarpone”.
SMACZNEGO !!!
Skomentuj
Egzamin -nie taki diabeł straszny….Mamo, czy ślimak ma mózg ?

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *